středa 22. ledna 2014

Křesťanská plodnost aneb jaké máme nést ovoce (D. Maňásková)



     Poznáte stromy? Tento týden jsem si udělala procházku po vyšenských kopcích a sledovala stromy, jak se od sebe liší. Jsem trochu pyšná na to, že je poznám i bez listí, což je pro někoho těžké. Ale u některých je to skoro nemožné. Jak poznáte švestku od mladé třešně nebo od některých druhů „špendlíků“? V létě je to snazší. Proč?

Podle ovoce. Strom se pozná podle ovoce. Také jestli je to strom zdravý nebo nemocný.  Nemocný strom má často ovoce skvrnité, seschlé, drobné, trpké nebo žádné.
Tento obraz stromu nesoucího ovoce použil DSV v Bibli jako obraz pro náš křesťanský život.
Např. v J15 Ježíš řekl:
„ Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou mou ratolest, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla hojnější ovoce….Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce…“

Nebo další příklad: „Luk. 6,43 – Dobrý strom nedává špatné ovoce a špatný strom nedává dobré ovoce. Každý strom se pozná po svém ovoci.“

Nedávno mě v Izajáši zaujal tento text:
Iz 5,1-4:
„Zazpívám svému milému píseň mého milého o jeho vinici: "Můj milý měl vinici na úrodném svahu.  Zkypřil ji, kameny z ní vybral a vysadil ušlechtilou révu. Uprostřed ní vystavěl věž i lis v ní vytesal a čekal, že vydá hrozny; ona však vydala odporná pláňata.
Teď tedy, obyvateli Jeruzaléma a muži judský, rozhodněte spor mezi mnou a mou vinicí.
Co se mělo pro mou vinici ještě udělat a já pro ni neudělal? Když jsem očekával, že vydá hrozny, jak to, že vydala odporná pláňata?“

Rozumíte tomu? Ta vinice, to jsme my, Boží lid. Bůh nás už před stvořením světa vyvolil, dal nám veškerou péči, abychom mohli nést ovoce, a teď očekává, že ho poneseme. To ovoce by mělo být DOBRÉ a HOJNÉ. Je zklamaný, když místo toho neseme „odporná pláňata“. Zní to jednoduše, ale někdy se to neděje.

Co po nás Bůh vlastně chce? Co to znamená „nést ovoce?“ O jaké ovoce přesně jde a co pro ně můžeme udělat každý sám? Připomeňme si to společně:

1)            je to ovoce pokání. Vzpomeňte na Jana Křtitele. Zval lidi k Bohu a to první, co chtěl, bylo, aby zanechali svých hříchů a činili pokání. Řekl: „Neste tedy ovoce, které ukazuje, že činíte pokání.“ Tzn.: žij jinak, než předtím. Žij dnes lépe než včera. Myslíš si, že žiješ bezhříšně? Asi ne. Tak nyní vyjmenuj alespoň dva hříchy, které sis tento týden uvědomil, kterých ses dopustil.

................................................................................................

            ................................................................................................

Jestli nás Bůh má proměňovat, musíme si být vědomi svých hříchů, ptát se po nich: „ukaž mi, Pane, kde je hřích“ a litovat jich.
Činit pokání znamená litovat hříchu a přestat ho dělat. „neste tedy ovoce, které ukazuje, že činíte pokání.“ Žij dnes lépe než včera. Neříkáme: „ já jsem prostě takový“, protože Bible říká, že ještě máme co zlepšovat:
Nemyslím, že bych již byl u cíle anebo již dosáhl dokonalosti; běžím však, abych se jí zmocnil, protože mne se zmocnil Kristus Ježíš. (Filipským 3:12)  

Protože jste byli vzkříšeni s Kristem, hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží. K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem.  Zemřeli jste a váš život je skryt spolu s Kristem v Bohu. Ale až se ukáže Kristus, váš život, tehdy i vy se s ním ukážete v slávě. Proto umrtvujte své pozemské sklony (Koloským 3:1-5)

Toto ovoce – ovoce pokání – je výrazem naší bázně před Bohem a úcty. Našeho změněného postoje vůči Bohu.


2)            Ovoce Božího Ducha

Když chce sadař mít ovoce, co udělá? Zasadí stromy, pečuje, dá jim vodu, živiny. Pak očekává úrodu. Bůh se nás stará podobně. Když uvěříš a opustíš své hříchy, dá ti vše, co k „nesení ovoce“ potřebuješ a dohlíží na to.

Já jsem zasadil, Apollos zaléval, ale Bůh dal vzrůst; (1 Korintským 3:6)  
7  a tak nic neznamená ten, kdo sází, ani kdo zalévá, nýbrž Bůh, který dává vzrůst.
K životu máš Boží slovo a DSV je míza, která ho rozvádí po těle. Co chce Bůh od tebe? Abys to zužitkoval.
Už jste viděli jabloň, která řekne sadaři: nechci tu vodu a slunce, chci schnout a strádat, nechej mě! Já ne. Ale my to někdy děláme, že? Neznáme Boží slovo, neživíme se jím, vyhýbáme se Božímu lidu nebo neposloucháme DSV.

Pokud se ovšem živit a vést necháme, DSV zapracuje a brzy se projeví i další druh ovoce. Je to ovoce Božího Ducha. Znáte ho: Gal 5,22: „ovoce Božího ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání.“  Každý sám víme, kolik ho máme a nemáme.
Podívej se na ně a pomysli, které z nich bys chtěl mít víc? (asi před rokem jsme o něm mluvili)
....................................................................................

Ovoce DSV je ovoce, které se projeví především na našem vztahu s jinými lidmi.

3)            Ovoce, které zůstane.

            Představte si, že nastoupíte do nového zaměstnání. Např. pekař. Co očekává váš 
            šéf? Že budete péct chleba, že? Když se po dvou dnech přijde podívat a zjistí, že    jste za celou dobu neupekli ani jeden chleba, co se stane?
            Ježíš řekl: „Ne vy jste vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás a ustanovil jsem vás, abyste šli a nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…Jan 15,16“ Celé dny děláme plno různých věcí, ale v Bibli se píše: Oheň vyzkouší, jaké je dílo každého člověka. Když jeho dílo vydrží, dostane odměnu. Když mu dílo shoří, utrpí škodu. 1.Kor.3,14

Vydrží to, co bylo dnes uděláno pro Boží království. A jsou dny, kdy nám shoří každá minuta a každé slovo. Co vlastně zůstane, to víš ty sám. Jsem si jistá, že když budu poslouchat, co Ježíš chce, abych dělala, a budu žít v jeho blízkosti, tak jistě nějaké ovoce zůstane.
A není to výzva jen pro mládež, která má ještě čas, nebo nás střední věk, kteří máme síly! Poslechněte si, co je psáno v Ž 92,14-16: „Ti, kdo v domě Hospodinově jsou zasazeni, kdo rostou v nádvořích našeho Boha, ještě v šedinách ponesou plody, zůstanou statní a svěží, aby hlásali, že Hospodin je přímý, skála má a podlosti v něm není!“

Není to krása? Chtěl bys, aby to bylo napsáno o tobě? Je řečeno „aby hlásali, že Hospodin je přímý…“ To je smysl toho, proč máme nést ovoce. Ježíš říká (Jan 15,8) Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky.“
Matouš 13:23  „U koho bylo zaseto do dobré země, to je ten, kdo slovo slyší i chápe a přináší úrodu, jeden stonásobnou, druhý šedesátinásobnou, třetí třicetinásobnou."

Toto ovoce má souvislost s naší nebeskou odměnou a je důležité pro naši věčnou budoucnost.

4)                Ovoce pokoje

- předchozí „ovoce“ bylo k prospěchu především Bohu a jiným lidem, ale je jedno ovoce, které je tu pro nás a které Bůh chce dát především každému z nás

Přísná výchova se ovšem v tu chvíli nikdy nezdá příjemná, nýbrž krušná, později však přináší ovoce pokoje a spravedlnost těm, kdo jí prošli. Židům 12:11  

Dát se vést sobectvím znamená smrt, dát se vést Duchem je život a pokoj. Římanům 8:6  
           
Ovoce spravedlnosti sklidí u Boha ti, kdo rozsévají pokoj.   Jakubův 3:18  

Toto ovoce – ovoce pokoje je důležité pro náš každodenní život. Ne v budoucnu, ale teď.

Jsem si jistá, že každý skutečný strom, kdyby nám to uměl říct, chce nést to nejlepší ovoce. Krásné, zdravé a co nejvíc. To jenom my lidé jednáme podivně. Je nám jedno, že ovoce našeho života je zkažené, protože jako strom nestojíme za nic. Ale Bůh není jako učitel, který si nevšímá, když žák opisuje, nebo mu promíjí jeho lenost.

Mt 3,10 „Sekera už je na kořeni stromů. A každý strom, který nenese dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně.“ Nepříjemné, že?  

Neboj se, Bůh se stará o to, abys měl vše potřebné k tomu, abys nesl dobré ovoce. Někteří křesťané se chovají jako ti, kdo drží protestní hladovku. Kolem je plno jídla a oni dobrovolně hladoví. Pak jsou stále nespokojení, nevděční, nelaskaví, neklidní.

 Pokud nečteš Bibli, nenasloucháš Bohu, vyhýbáš se shromáždění, neposloucháš DSV, chováš se podobně a těžko můžeš očekávat nějaké věčné ovoce.  Pokud žiješ denně v Boží blízkosti a posloucháš ho, vyroste z tebe výborný strom.

Připomenu na závěr Ježíšovo slovo z podobenství o rozsévači:
 „U koho bylo zaseto do dobré země, to je ten, kdo slovo slyší i chápe a přináší úrodu, jeden stonásobnou, druhý šedesátinásobnou, třetí třicetinásobnou." Matouš 13:23  


Jeden náš známý křesťan z AC vždycky říká: přeji vám, abyste nesli ovocný život! Já nám to taky přeji. Mějme ovocný a hodně úrodný život. Amen 


Žádné komentáře:

Okomentovat